Een mediterane tuin met een echte Pizza oven en palmbomen! Kan dat in Nederland?

Bijzondere mediterrane tuinen in Nederland. Ze bestaan echt.

Je kunt je afvragen wat design met tuin te maken heeft.  Dat zou soms maar eens helemaal niets kunnen zijn.  Er zijn tuinen die helemaal niet vooraf ontworpen zijn maar wel tot een voorbeeld voor design zijn uitgegroeid. Zoals onderstaande tuin in Weert.

 Bron hewo.nl

In deze tuin groeien ca 7 palmensoorten in de volle grond tot en met een majestueuze Jubaea Chilensis die gecentreerd in de tuin van dit raamdecoratie bedrijf staat. Je treft er verder volgroeide butia capitata, phoenix canariensis, washingtonia robusta en diverse soorten trachycarpus aan.  Door de jaren zijn de langs de lijnen van de tuin klein uitgeplante palmen tijdens het groeiproces samengesmolten tot een tuin vol harmonie waarin je zó in Zuid America waant.

Onderhoud

Ja, onderhoud speelt vooral tijdens de wintermaanden.  Het winter klaar maken van een dergelijke tuin en dan met name een 10 meter hoge palm vergt veel energie.  Vergelijk het met de liefde voor een oldtimer waarbij veel gesleuteld moet worden. Die kost ook de nodige uurtjes. Zo is het ook met palmbomen waarbij opgemerkt dient te worden dat je klaar moet staan als koning winter arriveert.

Zelf Pizza bakken

Echte knapperige pizza zoals je die ook in Italië eet, zelf bakken je eigen tuin.  Dat kan tegenwoordig met een echte steenoven.  We brachten een bezoek aan ‘s-lands meest gesorteerd bedrijf in pizza ovens; Barteljo. Ze bakken er soms pizza’s waar je bij staat, waarbij je ook nog een gratis kunt proeven. Een goede pizza oven is geïsoleerd zodat deze aan de buitenzijde niet heet wordt.  De oven blijft dan lang heet. Een goed merk is Amalfi . In een dergelijke oven is het bakken van een pizza een heerlijk tijdsverdijf. Aan de smaak zal het in elk geval niet liggen. na ongeveer 3 minuten staat er een echte Italiaanse pizza op tafel.